web pages

2008-10-07 Tue

instruktion

Filed under: fr.Q, web log — pl @ 02:11

(Följande lades ursprungligen upp i en diskussionstråd på Qruiser, “21.59 2008-09-21”. Texten är aningens redigerad.)

Tag ut paketet med tre smördegsplattor i, ur frysen.
Samla ihop de 11 33cl-glasflaskorna, de tre aluminiumburkarna och 0,5l-PET-flaskan som häckar under vasken.
Gå till matbutiken. Panta retur-grunkorna. Du har nu 9 kr och tio öre att spendera.
Gå till fruktavdelningen. Välj ut fyra små äpplen, svenska (“för det är faktiskt äppelsäsong nu, så det är väldigt onödigt att köpa importerade äpplen”).
Betala med pantkvittona, och var (då du inte har koll på hur mycket det kan tänkas kosta) beredd med plånboken (som ju ändå innehåller fantastiska sju kronor!). Få tre kronor i växel. Samla ihop äpplena, och gå hem igen.

Sätt ugnen “på snabbvärmning” på 200°C.

Upptäck att det kanske varit smartare att låta smördegsplattorna tina på bakplåtspapper-på-plåt, istället för “i paketet”. Lägg smördegsplattorna på bakplåtspapper-på-plåt. Dela två av smördegsplattorna på hälften, och två av dessa “halvor” i ytterligare två.

Tag fram en skärbräda, och en kniv. Dela ett av äpplena i fyra delar, skär bort kärnhusbiten, dela äppelbiten i *öh* “tunna skivor”, skär skivorna i *öh* “fyrkantigare bitar”, lägg bitarna på de fyra minsta smördegsbitarna – dela fler äppelbitar, det behövs mer än ¼ äpple.
Dela äppelbitar i “bara tunna skivor”, lägg dem “lite omlott” på de mellanstora smördegsbitarna.
(Nå’nstans här har ugnen blivit tillräckligt varm – ställ om vredet från “snabbvärmning” till *öh* “vanlig värme”.)
Gör fler “fyrkantigare bitar” och lägg på den stora smördegsbiten. Vik upp kanterna på smördegsbiten – nyp ihop hörnen så det blir som en “låda”.

(Häll? Pudra? Strössla? …vad heter det?) kanel, och sedan strösocker, ovanpå äppelbitarna/-skivorna, se’n in i ugnen i en sisådär 20-25 minuter (eller kortare, om det börjar osa för bränt eller så).

äppelknyte-eller-vad-det-nu-kan-tänkas-kallas med glass

äppelknyte-eller-vad-det-nu-kan-tänkas-kallas med glass

Ät, t.ex. med glass (eller kanske vaniljsås, om du har nå’n så’n hemma).
Te är gott att dricka till.


Ok, så här i efterhand skulle jag nog “offra lite mer disk”, blanda kanel & strösocker i (tjaa, t.ex. en djup tallrik?), och doppa/rulla/(whatever) äppelbitarna-/skivorna där, och sedan *öh* “pytsa ut dem” på smördegsplattorna.
Då slipper en både “bränt strösocker”, och det blir lite jämnare kanel&strösocker-fördelning på äpplena.
…eller så funkade det precis lika bra som jag gjorde. ;-)

 
(Glömde skriva att det funkar utmärkt att passa på att skära sig i (fingernageln, som tur var), …men den biten är fullkomligt ignorerbar. Som i “går bra att hoppa över helt“, alltså… )

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: