web pages

laktosintolerant

Om jag äter något som innehåller laktos reagerar min kropp (beroende på hur mycket laktos jag får i mig, om jag kombinerar det med något och vad övrigt jag ätit de senaste 24 timmarna) med något/några/allt av följande:

  • lätt ont i magen
  • lätt gasbildning
  • magknip
  • diarré

Ovanstående nämnda tillstånd kan, oberoende av varandra, och i mer eller mindre valfri följd, vara i allt i från, säg, fem minuter till "resten av dagen/kvällen(/dygnet) förstörd"…


icke-komplett lista på produkter som kan innehålla laktos:

  • mjölk, smör, margarin, grädde, filmjölk, yoghurt, keso, hård-/mjuk-/färsk-ost,
    …typ "allt du hittar i mejeridisken, som inte heter nå’t med ‘mjölkfritt’"
  • "vegetabiliskt margarin"
  • "vanlig choklad"
  • nougat
  • glass

Bagerier brukar skryta med att det minsann är äkta smör respektive grädde i deras produkter. Funkar inte med mig…

Naturligtvis finns det undantag (bara för att krångla till det):
Parmesanost, och andra ostar som lagrats i mer än 18 månader (Arla tycker naturligtvis att alla hårdostar är ok …det tycker inte jag), brukar funka fint – huruvida jag se’n tycker om dem eller inte…
Riktig sorbet går bra. Ibland försöker sorbetproducenten tjäna lite extra genom att skippa frukt och ersätta med mjölkprodukt. Då är det kört…
"vegetabiliskt fett" funkar fint


"brasklapp"
Ser du mig i full färd med att hugga in på en stor (nåja) gräddglass är det troligen inte så att jag "slutat" att vara laktosintolerant, utan snarare för att jag själv gjort ett "medvetet"* val.
(Jag är alltså inte mjölkproteinallergiker. En mjölkproteinallergiker kan få en allergisk chock, och kan dö om det vill sig riktigt illa.)
* Det kommer perioder då jag "tycker att jag bara sjåpar mig, och visst borde tåla", och testar …för att sedan bittert få ångra mitt handlande…
Dessa perioder infaller ofta då jag inte ätit nå’t med laktos i på ett tag och därför "hunnit glömma hur det kändes"…

 
 


uppdatering (2011-11-01)

Hårdost är ok – om den är lagrad!
Hittade en hemsida på nätet i våras, som i mitt tycke verkar betydligt mer tillförlitlig än partiska Arla:s.

Ett bra tips för att kolla om osten hunnit lagras är, enligt sidan, att se efter om osten hunnit bilda “hål”.
Observera dock att t.ex. cheddar och parmesan inte har några synliga hål i sig, då de hål som bildats sedan trycks ihop under den fortsatta lagringen. Motsvarande gäller även för rinniga ostar som t.ex. brie och camembert.

2 Comments »

  1. […] jehu” tidigare heller) en hel del se’n tiden innan jag upptäckte att jag var (är!) laktosintolerant (”*hm* Samband mellan intaget av mejeriprodukter och det därpå ganska så omedelbart […]

    Pingback by kondisbesök « web pages — 2008-01-20 Sun @ 13:16

  2. […] det Fettisdagen, och det skulle vankas semlor. Jag fick frågan vad jag kunde tänkas vilja ha, som laktosintolerant (de andra fick välja mellan “klassisk” – mandelmassan under grädden – och […]

    Pingback by hetvägg « web pages — 2008-02-05 Tue @ 22:12


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: